Amazon versus de Kijkshop

Bedrijven die de afgelopen tijd in het nieuws waren. De Kijkshop omdat ze haar deuren sluit en Amazon omdat ze een aantal nieuwe supermarkten opende zonder personeel. In spelen op de veranderende markt en innoveren. Toen de Kijkshop het concept in 1973 lanceerde was het een zeer vernieuwende frisse kijk op de markt. Nu jaren later zijn ze voorbij gestreefd door nieuwe technieken als allerlei nieuwe webshops met een andere kijk op de markt. Hebben ze zitten slapen ik denk het niet, het concept was gewoon niet meer van deze tijd. Ook de webshop van de Kijkshop had een stoffige imago en was geen succes dus dan is het make or buy.

Waarom kan Bol.com zich profileren als een succesvol volledig warenhuis ten opzichten van vele anderen die het probeerde en het niet haalde. Knap is het wel om in deze tijd klanten aan je te binden. Ik weet nog dat ik boeken voor mijn HBO- opleiding moest bestellen en ik als merktrouwe consument die altijd bij de plaatselijke boekhandel mijn boeken kocht werd door mijn klasgenoten overgehaald om ze bij: Bol.com te bestellen, zo besteld en zo in huis. Als je dan achter af je koop gaat analyseren kom je er achter dat, dat helemaal geen slechte beslissing geweest is. Boeken tegen een goede prijs en snel geleverd en wat helemaal ideaal is de tijdwinst omdat ik niet de stad meer in hoeft. De plaatselijke boekhandel die is inmiddels alweer jaren gesloten omdat ze niet met de tijd meegegaan zijn. Boeken hebben geen emotionele waarde die worden wel op internet gekocht. Een BMW bijvoorbeeld niet die koop je met emotie, die auto wil je aanraken, voelen en in rijden.

Amazon is een nieuwe weg ingeslagen en opent supermarkten zonder personeel wat een enorme kostenbesparing oplevert zodat goedkopere prijzen kunnen aanbieden. En consumenten gaan altijd voor de prijs dat staat vast. Gaat Amazon de strijd met de markt overwinnen of sterft dit idee een stille dood. We gaan het zien maar ik moet zeggen dat het wel een innovatief idee is wat een prijs verdient.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s